Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Sprejmem piškotke
Več o piškotkih

 
Blagovne znamke » Alux » Naravni odvod dima in toplote

Naravni odvod dima in toplote


Svetlobniki opremljeni s sistemom za naravni odvod dima in toplote (NODT) so eden bistvenih elementov za zagotavljanje varnosti ob požarih.

Katere nevarnosti bistveno zmanjša ali onemogoči sistem NODT v primeru požara?

 • Nevarnosti dima ob požarih
  • dim onemogoči vidljivost v prostorih s požarom in orientacijo za beg ter evakuacijo
  • sestava dima je strupena, saj primanjkuje kisika, ki ga nadomestijo strupeni plini in v kratkem času omamijo, onesvestijo ali celo zadušijo ljudi
  • oteženo posredovanje gasilcev in reševalnih enot

Rešitev: Učinkovit naravni odvod dima omogoča zmanjšanje koncentracije strupov in izboljša vidljivost v prostoru za lažjo evakuacijo in reševanje.

 • Nevarnost razvoja toplote
  • toplota se v zaprtih prostorih agresivno kopiči nad požarom in polni prostor. 
  • temperature nakopičenih plinov dosegajo zelo visoke vrednosti. V kratkem roku lahko temperatura preseže točko samovžiga materialov. Predmeti, obloge in stene se vnamejo, ne da bi sploh prišli v stik s plamenom. Zaradi visokih temperatur lahko popustijo ali se vnamejo tudi nosilni deli konstrukcij

Rešitev: Naravni odvod toplote omogoča odvajanje vročega zraka skozi odprtine in dostop zunanjega zraka v prostor. 

 • Eksplozivni trenutni vžig "Flashover"
  • Pomanjkanje kisika, ki se porablja pri gorenju v zaprtem prostoru ima potencialno izjemno nevaren učinek. Ob pregrevanju materialov se razvije gost, pregret, skoraj tekoč dim, ki postane zelo eksploziven. Posledica je silovita eksplozija, pogosto pogubna za gasilce in reševalce in uničujoča za opremo ter prostore in stavbe.

Zakonodaja za naravni odvod dima in toplote 

Slovenija je s 1.9.2006 prevzela evropsko zakonodajo, ki ureja požarnovarnostne zahteve za naprave za naravni odvod dima in toplote.

Standard SIST EN 12101-1:2005 definira zahteve, katerim morajo ustrezati naprave za naravni odvod dima in toplote z naravnim prezračevanjem, med katere spadajo tudi svetlobne kupole in svetlobni trakovi. Bistvene zahteve novega standarda so predvsem na spodaj predstavljenih področjih:


Akripolovi svetlobniki, kupole in trakovi

 • Odpiranje svetlobnikov

  Svetlobne kupole, ki so namenjene odvodu dima in toplote, morajo imeti minimalen kot odpiranja 140°, svetlobni trakovi, ki so namenjeni odvodu dima in toplote, pa morajo imeti minimalni kot odpiranja 165°.

 • Aerodinamična/efektivna površina

  Aerodinamična/efektivna površina odpirala se določi na podlagi geometrijske površine svetlobnika in s koeficientom pretočnosti, določenim s poskusi. Kadar ni določena s poskusi, velja faktor 0,4. Aerodinamična površina odprtin pa je skupna aerodinamična površina vseh odprtin svetlobnika za NODT v enem dimnem sektorju. 

 • Možni načini aktiviranja naprav za naravni odvod dima in toplote

  Standard SIST EN 12101-2 dopušča uporabo pnevmatskih odpiral, ki kot potisni medij uporabljajo plin CO2 in električnih odpiral. Aktiviranje lahko poteka s pomočjo temperaturne ampule, preko ročnega stikala ali preko impulza, ki je doveden iz požarne centrale.

 • Odpiranje pod obtežbo

  Standard SIST EN 12101-2 definira obvezno testiranje za določitev obtežbe snega (SL-snow load), za katero je primerna naprava za naravni odvod dima in toplote. Na osnovi preizkusa odpiranja v vetru 10 m/s se določi razred delovanja pod obtežbo snega (SL 0, SL 125, SL 250, SL 500, SL 1000, SLA).

 • Zanesljivost delovanja

  Naprava za naravni odvod dima in toplote mora odpreti svetlobnik v času, ki je krajši od 60 sekund. Če je svetlobnik namenjen le naravnemu odvodu dima in toplote, mora prestati test minimalno 50 odpiranj, če pa je svetlobnik namenjen prezračevanju in naravnemu odvodu dima in toplote, mora prestati test minimalno 1000 odpiranj.

 • Delovanje pri nizkih temperaturah

  Po izvedenem testiranju se sistemu predpiše minimalna temperatura, pri kateri sistem še deluje, pri čemer standard definira razrede T-25, T-15, T-05, T-00, T A. Številka poleg oznake T pomeni izbrano temperaturo delovanja – to je temperaturo, pri kateri sistem še deluje, in ne zunanje temperature.

 • Temperaturna obstojnost

  Standard definira razrede B 300, B 600 in BA, pri katerih naprava za naravni odvod dima in toplote še deluje. Pogoj za uvrstitev v določen razred je, da pri preizkusu naprave, ki traja 30 minut pri določeni temperaturi (številka pri oznaki razreda B), ne pride do zmanjšanja svetle površine za več kot 10 %.

 • Obremenitev vetra

  Standard definira razrede WL 1500, WL 3000 in WL A, pri čemer pomenijo številke poleg oznake WL obremenitve zaradi srka vetra v Pa, pri katerih ne sme priti do poškodb ali odprtja naprav za naravni odvod dima in toplote.

 • Odziv materialov na ogenj

  Na osnovi standarda SIST EN 13501 se določi razred materiala, iz katerega je narejena naprava za naravni odvod dima in toplote.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Sprejmem piškotke
Več o piškotkih